Sleepboot TRITON en kotter JOHAN DE WITT
naar Berlijn 10 juni t/m 15 augustus 2008

 

Met aan boord: Rein, Ineke, Sjaak en Wim.

In het totaal waren het 163 vaaruren en 1490 kilometers.

Vaarroute: via de Maas-Waal-Rijn-Wesel/Datelnkanaal-DEK-Mittellandkanaal-Elbe/Havelkanaal-grote meren naar de Spree in Berlijn

Sluizen: Weurt/Wesel/Wesel-Datelnkanaal 5stuks   /Münster/Anderten/Sülfeld/Hohenwarthe/Burg/Brandenburg/Potsdam/Berlijn. Overal veel verval, tot wel 18 meter.

Ligplaatsen: Wesel, Dateln, Münster(2), Bergeshövede, Bad Essen, Minden(2), Hannover, Peine, Wolfsburg(2), Haldensleben, Burg, Brandenburg(2), Potsdam(5), Spandau(3), Berlijn(26), Ketzin, Genthin, Burg, Rühen, Peine, Hannover, Minden, Venne, Bergeshövede, Münster, stremming DEK(2), Dorsten, Friedrichsfeld, Katwijk

Op de Rijn hadden we een loods nodig: op de heenreis Henk Meijer en Jeroen Noij en op de terugreis Frank Jansen en Piet v.d.Hurk.
 

Het Mittellandkanaal is 327 km. lang, gemiddeld 35 mtr.breed en 3 diep, met wel 500 bruggen. De meeste bruggen zijn 5,25 mtr. hoog, maar er zijn er ook van 4,25 mtr. en dan moet ook de schoorsteen van de Triton naar beneden. De mast was de hele reis naar beneden. Naar Berlijn toe is het “Bergfahrt” en terug “Talfahrt. Langs het kanaal is bijna overal een fiets-en wandelpad met veel mensen die ons fotografeerden.

Het weer was als in Nederland: 18 tot 35 graden - zon - regen - bewolking - onweer
 

We hadden de fietsen bij ons, dus konden we onderweg en ook in Berlijn overal naar toe.
We hebben mooie plaatsen met kastelen - musea - kerken - paleizen - mooie pleinen - parken etc. bezocht.

Indrukwekkend was het Wasserstrassenkreuz in Minden over de Weser en het aquaduct Hohenwerthe bij Maagdenburg over de Elbe.

 
Ligplaatsen:
Er zijn overal goede ligplaatsen langs de rivieren. Je mag alleen daar liggen waar staat “ Nur für Sportboote”. We zijn 1 keer gaan liggen op” Nur für Schifffahrgasten” omdat er nergens anders plaats was. Dat kostte ons 25 Euro per boot en er was geen rondvaartboot te zien!
Er zijn nergens havens voor onze boten. Dat is onderweg geen probleem: stroom maken we zelf en water kun je overal krijgen bij de tankstations.
In Berlijn kreeg de Johan de Witt stroom van café Zum Anker, de Triton heeft bijna alles op gas. Water in Berlijn hebben we gekregen ook van café Zum Anker en van een rederij.
Omdat er geen havens zijn hoeven we ook geen liggeld te betalen. Alleen in Potsdam hebben we bij Angelsportverein Freundschaft gelegen waar we voor 5 dagen 81 Euro moesten betalen incl. stroom en water.

Rode Olie:
Het is ons niet gelukt om in Duitsland “rood” te tanken. We hebben het officieel aangevraagd, maar volgens het Hauptzollamt Hannover “sind die zwei niederlãndischen Schiffe nicht der gewerblichen Schifffahrt zuzurechnen. Eine Begünstigung aufgrund der historischen Bedeutung der Schiffe sieht das Energiesteuergesetz nicht vor.”
Dus hebben we voor de zekerheid op de terugweg 300 liter wit bijgetankt, misschien hadden we net genoeg, maar dat kun je op de Rijn niet wagen. We hebben ongeveer 1600 liter per boot gebruikt.


Als je 10 weken onderweg bent kan er van alles gebeuren. Zo had Sjaak last van een ontstoken kroon in z’n mond. In Berlijn heeft hij de hele tand laten trekken.
Rein is over de kop gegaan met z’n fiets: grote teen gewond en gebroken. Hij is met een ziekenwagen naar het Charity in Berlijn gebracht.
 

Bij onze stamcafé Zum Anker hebben we de SOS-vlag overhandigd.
Vaart er iemand naar Berlijn ga dan naar café Zum Anker, Charlottenburger Ufer 6, 10587 Berlin: www.ankerberlin.de

Het is een prachtige route om te varen. We probeerden ongeveer 50 km. per dag te varen en waar het gezellig was bleven we 2 of 3 dagen liggen.
In Potsdam hebben we 5 dagen gelegen bij Angelsportverein Freundschaft. Dit is een kleine haven waar wij net konden liggen. Er is water en stroom en ze hebben een eigen kantine. www.angelsportverein-freundschaft.de
In Potsdam hebben we o.a. bezocht: Neues Palais - Schloss Sanssouci - Schloss Cecilienhof - Holland Viertel - Filmmuseum - de Babelsberg en mooie kerken.
 


In Berlijn hebben we 26 dagen op de Spree gelegen.
We hebben met onze eigen boten op de Spree gevaren en ook met een rondvaartboot.
We hebben bezocht o.a. de Gedächtniskirche - schloss Charlottenburg - der Siegessäule - Brandenburger Tor - Gendarmenmarkt - Russchisches Denkmal - Berliner Dom - der Reichstag - Neptun Brunnen - La Fayette - KaDeWe - Madame Tussauds - Deutsches Technikmuseum - Sony Center - DDR museum - Checkpoint Charlie en het Mauermuseum.
We hebben natuurlijk ook een paar keer “der original Berliner Trödelmarkt an der strasse des 17 juni” bezocht en van allerlei mutsen en petten gekocht.
En we waren erbij, met nog 200.000 anderen, toen Barack Obama zijn speech hield bij de Siegessäule.
 

Het was een heel mooie vakantie en al dat vele varen echt waard.
© 2019 R.Th. Eltink - based on a design by webdesign-grafik.at, vienna